Att använda sidbyggare eller inte använda sidbyggare och varför det är den stora elefanten i rummet

En AI-genererad bild föreställande en stor elefant i ett litet rum

Det finns nog ingen Wordpress-utvecklare som undgått sidbyggare i sina dar. Det både retar gallfeber och hyllas av andra men vem är de tänkta för? Och varför existerar de ens? Svaret är lika flytande och bräckt som vattnet i Brunnsviken en avslagen morgon i oktober.

Jag var involverad i ett större webb-projekt för några år sedan hos ett företag som igenom en marknadsbyrå i Stockholm, som jag låter bli att avslöja namnet på, hade fått ansvaret att ta fram kampanjsidor åt det här företaget. För enkelhetens skull (och antagligen för att byrån inte hade den tekniska kompetensen in house) hade man använt den mycket välkända sidbyggaren "Elementor" kopplad till en Wordpress.

Det här var första gången under mina år som utvecklare fick stifta bekantskap med så kallade page builders för Wordpress. Alltså där man via ett "drag and drop"-UI designar sidor och undersidors utseende med hjälp av färdiga moduler kopplade till frontend med en WISYWIG (What You See Is What You Get)-editor att ändra text i.

Precis som de allra flesta utvecklare och designers, rynkade jag på näsan ordentligt men såg ändå varför man valt och använda en sådan för det ändamålet.

Wordpress är byggd för enkelhet

Wordpress är byggt så att icke teknisk klientel ska kunna sätta upp en egen blogg. Det är liksom inprogrammerat i Wordpress ryggmärg enda sedan starten 2007. Alla ska kunna driva det som då var det hetaste man kunde ha: En alldeles egen blogg.

Sidbyggare som Elementor och dess roll är att bygga vidare på just det och även göra det enkelt för designers att skapa det dom vill utan att koda ett jota.

Vart är jag på väg med detta då? Jo, för jag vet nog ingen Webb/Wordpress-utvecklare som skulle röra sidbyggare med tång ens och i ett ekostystem som Wordpress vars plugin-bas täcker lika många plugins som människor på den här planeten är just baksidan av dessa sidbyggare mer än välkänd: De trycker ut en massa mög som gör sidan både slöare att ladda in och väldigt mycket svårare att cache:a, vilket är viktigt om du ska få höga Lighthouse-rapporter för SEO:ns skull.

Sidbyggare och utvecklare är en dålig mix

De flesta Wordpress-utvecklare som jag känner brukar ofta hävda noll tolerans mot att ha ens en tredjeparts plugin installerad, det ska liksom göras själv i stället från scratch. Det ger mer kontroll och stabilare webb.

Japp. Men... Ja det finns ett 'men' med här. Om du har en kund som varken kan knacka PHP eller vill göra det finns det ändå något att väga in hos sidbyggare tycker jag. Det må trycka ut en massa mög men de kan också vara ett bra sätt att väga upp de tekniska aspekterna och behovet kunden har av sin webb som ändå gör att trots sidan tar en extra 1.5 sekunder att ladda in är värt att offra. Det är också betydligt lättare att lära kunen använda sidbyggare än att låta dom knacka PHP, tro mig.

Divi vs. Elementor

Vilken sidbyggare som är bäst är som alltid en högst subjektiv fråga. Elementor är den mest populära men uppstickaren Divi som dessutom just nu jobbar på en mycket snabbare version, as we speak är strået vassare enligt mig. Divi har dessutom ett par verktyg som är värda att väga in (som till exempel A/B-testning) som kan vara viktiga om man vill låta sin verksamhet växa snabbt.

Så summerat, är det värt och välja en sidbyggare till Wordpress? Beror på. Vet man med sig att kunden själv vill ratta designen och dessutom inte känner för att anlita någon annan att göra det åt dom kan det vara en bra idé, trots nackdelarna med prestandan som blir lite sämre.

Skulle jag använda det till mig själv? Inte ens under pistolhot.

Author Image

Skriven av:

Marcus Liljehammar