Teknik är i ständig förändring. Överallt. Åker du till en flygplats är kanske inte incheckningen riktigt likadan sen du var där sist för tio år sedan. Tekniken är i förändring för att den måste vara det.
Det gäller i allra högsta grad även digitala verktyg och med tanke på den AI-drivna tiden vi lever i nu, så har det aldrig varit mer "inne" och skaffa en mer konstant verktygslåda som inte förändras.
Varför? Därför att lika mycket som vi lever i en tid som förändras, så förändras inte behovet lika fort – oavsett hur mycket mjukvaru-branschen vill att den ska göra det för att kunna sälja sina produkter. Du behöver inte en till SEO-plugin till din Wordpress till exempel... eller förlåt, du behöver ingen SEO-plugin till Wordpress alls.
När jag började utveckla hemsidor under början av 2000-talet fanns inga uttalade verktyg. Det gjordes i notepad punkt slut. Så är det ju inte längre så klart men jag hade ändå kommit rätt långt med bara Notepad idag också, för det som har förändrats är inte det jag skriver (även om jag förändrat mig kunskapsmässigt) utan vad jag skriver med.
Photoshop är det ständiga undantaget. Trots att det i många år var bedrövligt att spara bilder för webben genom PS har det under de senaste åren blivit riktigt behagligt.
När Figma kom in bilden var det för min del rätt trevande men skiss-delen var spännande att lära sig och det går rätt fort att skapa prototyper. Att sedan Adobe försökte köpa upp Figma häromåret fast inte fick säger ju en del om den ändå rätt kraftfulla webbstyrda bildmjukvaran.
Så här är min uppsättning idag
Frontend: React, Vue
Vue är roligare och mer förlåtande än React men React känns stabilare och har dessutom en bättre dokumentation + support-bas. Båda ramverken är det bästa som hänt frontend-utvecklare sen HTML5 kom. Skriva JavaScript i markupen? Herregud! Underbart.
CMS: Wordpress, Sanity
Wordpress är med som en ständig följeslagare. Lite som den där kompisen man haft sen högstadiet som konstigt nog bestått fastän andra kompisar kommit och gått. Det finns fantastiska saker med Wordpress och det finns mindre bra saker med Wordpress men det är lättanvänt och brett, något som slutkunder oftast vill ha.
Sanity (Som jag använder till denna sida) är lite nytt för mig men har blivit på kort tid ändå en favorit. Dess Query-språk som påminner om graphQL (som heter GROQ) gör det lätt att få hem det jag vill ha för just den komponenten jag använder. Precis så det ska vara. graphQL är jag dessutom inte riktigt kompis med än så länge.
Som jag tidigare skrev så är verktygslådan det viktigaste du har och jag rekomendrar samtliga webbutvecklare att inte byta allt för ofta. Fungerar det för ändamålet och dessutom känns skalbart att jobba med under ett par år framöver – använd det. Vare sig det är ett ramverk, bibliotek eller ett CMS.